Da biste imali savršenu rižu potrebno je da uradite samo jednu stvar prije kuhanja

Da biste imali savršenu rižu potrebno je da uradite samo jednu stvar prije kuhanja

Riža je, pored krompira, vjerovatno omiljeni prilog u kuhinjama širom svijeta. No, ma koliko se činilo jednostavno, nekada nije lako skuhati rižu tako da bude lagana i pahuljasta

Za to postoji jedan trik, koji otkrivamo u nastavku.

Kuharica Sadia Sami je nedavno podijelila odličnu metodu za pripremu “savršene” riže . Prema njenim riječima, tajna leži u jednostavnom koraku prije kuhanja.

Ovaj korak se smatra ključnim za održavanje riže prozračnom i mekanom.

“Prvo, operite rižu najmanje tri puta, a zatim ostavite da odstoji najmanje 30 minuta prije kuhanja. Prokuhajte vodu u velikoj šerpi, dodajte malo soli i ocijeđenu rižu. Čim voda počne da ključa, kuhajte je tačno pet minuta. Zatim ocijedite rižu, kaže za Express.

Vratite u šerpu i ostavite da se kuha na laganoj vatri. Nakon 10 minuta, imaćete savršenu rižu.

Sadia potvrđuje da koristi jednu šolju riže i natopi je u tri puta većoj količini mlake vode.

error: Content is protected !!