Znate li kalemiti? Procedura je jednostavna

Znate li kalemiti? Procedura je jednostavna

Kalemljenje je tehnika oplemenjivanja voća i drugih poljoprivrednih kultura. Postoji više vrsta kalemljenja a danas ćemo predstaviti jednostavno tzv.  „kalemljenje na procijep“ koje se najčešće koristi „za svoje potrebe“. Kalemiti se može tokom cijele godine ali najraširenije je u rano proljeće pred kretanje sokova, kada dnevne temperature porastu iznad 5 0C po suhom vremenu.

Potrebni  alat za kalemljenje je: oštar nož ili skalpel, kalemarska traka ili izolir traka, kalemarski vosak, makaze i testera.

Kalemiti se mogu podloge svih debljina ali najbolje se spaja i zarasta mjesto kalmljenja kada su podloga i plemka slične debljine.

Postupak kalemljenja je sljedeći:

  • Na odgovarajuću visinu odreže se podloga na koju se želi kalemiti , najčešće od pola metra do metar iznad zemlje,
  • Rez se očisti i porubi oštrim nožem ili skalpelom,
  • Podloga se rascijepi tako da zaoštrena plemka ili kalem grančica može stati. Važno je poklopiti ivice tj. koru plemke i podloge. Nakon stavljanja plemke podloga se dobro zamota odgovarajućom trakom te se rezno mjesto premaže kalemarskim voskom.

Za prijem kalema važna je podudarnost podloge i plemke tj. da se kalemi jabuka na divlju jabuku, kruška na divlju krušku,  ošlama na divlju trešnju i sl. Ovom tehnikom se također mogu prekalemiti stare sorte koje nam ne odgovaraju iz nekog razloga.  Ako  očekujete da od kupljene sadnice u poljoprivrednoj apoteci naraste po nekoliko metara kao neka kruška ili jabuka u starim baštama to se neće desiti jer su ciljano kalemljene na slabobujne podloge i namjenjene su intezivnom plantažnom uzgoju. Da bi sadnica rasla po nekoliko metara kao što je to nekad bilo po našim baštama mora se nakalemiti na sijanca ili divlju podlogu.

 

Zato nož u ruke i probajte nije teško a plodove mogu brati i više generacija iza vas. Sve je prikazano u nekoliko fotografija.

Piše: M. Hero

error: Content is protected !!