Uskoro popis poljoprivrednih gazdinstava u BiH, prvi nakon 60 godina

Uskoro popis poljoprivrednih gazdinstava u BiH, prvi nakon 60 godina

U Bosni i Hercegovini će nakon 60 godina biti proveden popis poljoprivrednih gazdinstava.

To će biti probni popis i trajat će od 15. do 30.oktobra, dok će pravi popis biti održan krajem sljedeće godine. Popis će omogućiti državi da stekne uvid u stanje s čime se raspolaže, a poljoprivrednicima da mogu aplicirati direktino za fondove Evropske unije (EU).

Pilot-projekat popisa poljoprivrede koji će provesti Federalni zavod za statistiku obuhvatit će oko 8.700 poljoprivrednih gazdinstava u svih deset kantona u Federaciji BiH. Na poslovima provođenja popisa bit će angažovano 80 popisivača putem Studentskog servisa.

Popisivači su prošli potrebnu edukaciju u skladu sa Zakonom o statistici Federacije BiH, a svaki popisivač je upoznat s odredbama zakona koji se odnose na upotrebu, povjerljivost i zaštitu ličnih podataka. Svi anketari će sa Federalnim zavodom za statistiku potpisati izjavu o povjerljivosti.

Krucijalni značaj probnog popisa ogleda se u tome što će nakon njegove realizacije i analize dobijenih podatka biti moguće pristupiti finalizaciji metodologije, pravnog okvira za popis, planiranju budžeta, organizaciji načina rada na terenu i osiguranju svih ostalih preduvjeta za realizaciju sveobuhvatnog popisa poljoprivrede koji se planira obaviti 2023. godine.

Statistika poljoprivrede je važno statističko istraživanje za strategijsko planiranje i razvoj sektora poljoprivrede, jer će dati jasan uvid u stvarno stanje u tom sektoru i to od broja domaćinstava, raspoloživih poljoprivrednih površina, strukture posjeda, kvaliteta zemljišta, starosti mehanizacije i drugih podataka važnih za analiziranje stanja i potencijala, kao i planiranja razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja u Bosni i Hercegovini.

Pilot projekat će se istovremeno provesti, ne samo u Federaciji BiH, nego i u RS i Brčko distriktu, u skladu sa zajednički utvrđenom metodologijom na nivou države koja je donesena u saradnji sve tri statističke institucije – Agencije za statistiku BiH, Federalnog zavoda za statistiku i Republičkog zavoda za statistiku RS, a koja je bazirana na normama i standardima Statističkog ureda Evropske unije (EUROSTAT).

Bitno je napomenuti da je zadnji sveobuhvatni popis poljoprivrede u bivšoj Jugoslaviji, a samim tim i u BiH, proveden 1960. godine.

– Popis se trebao obaviti odmah nakon agresije na BiH, ali evo, čekali smo skoro tri decenije. Nažalost, nije dobro što se popis neće raditi na nivou BiH, već će to obaviti entitetski zavodi za statistiku. Mi godinama tražimo formiranje državnog ministarstva za poljoprivredu, ali to iz entiteta RS ne žele da čuju, zato ćemo imati drastične razlike u popisu i dvije entitetske strategije razvoja poljoprivrede umjesto jedne državne, što je nelogično i štetno za ovu privrednu granu – kazao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH.

Formiranje državnog organa koje bi se bavilo poljoprivredom donijelo bi svima mnogo konkretne finansijske koristi, smatra Bićo.

– Da imamo ministarstvo na nivou BiH, lakše i brže bismo dolazili do novca iz programa Evropske unije. Također, formiranje državne institucije i njenih pratećih službi značilo bi i manje malverzacija kada su u pitanju poticaji i ostale pogodnosti za nas poljoprivrednike – ističe on.

Uprkos svemu, kaže kako je i ovakav popis dobrodošao.

– Neophodno je da konačno znamo čime raspolažemo kako bismo izradili strategiju razvoja poljoprivrede. Ovako ne znamo u Federaciji BiH ni koliko kokoški imamo, a ne nešto drugo. Odranije imamo popis gazdinstava koja primaju poticaje, ali ne i na hiljade malih proizvođača. Zato će se ići bukvalno od vrata do vrata – naglašava on.

Vlada FBiH je za 2022. godinu za oblast poljoprivrede izdvojila rekordnih 106 miliona KM, 19 miliona više u odnosu na prošlu godinu. Jedan dio bit će utrošen i za jesenju sjetvu, ali je neophodno da i drugi nivoi vlasti pomognu poljoprivrednicima u proizvodnji hrane u ovim kriznim vremenima.

Preporod.info

error: Content is protected !!