Kesten – plod koji bi se trebao svakodnevno naći na vašem stolu

Kesten – plod koji bi se trebao svakodnevno naći na vašem stolu

Donosimo razloge zašto biste ovaj vrijedan plod trebali uvrstiti u svakodnevni menu i kućnu apoteku.

Vrijedna svojstva pitomog kestena prepoznali su gastro znalci koji ga koriste kao glavni sastojak supa, umaka i slastica, dok onaj divlji i nejestivi veliku primjenu nalazi u ljekovitoj medicini – javlja vijesti.ba

Donosimo razloge zašto biste ovaj vrijedan plod trebali uvrstiti u svakodnevni menu i kućnu apoteku.

1. Bogatstvo vitaminom C karakteristika je koja ga izdvaja od ostalih plodova iste porodice kao i malen udio masti. Kesten naime sadrži manje od 70 kalorija na 30 grama što ga čini i namirnicom idealnom za mršavljenje.

2. Netipičnim ga čine i folati kojima obiluje, točnije vitamin B9 kojeg inače nalazimo u lisnatom povrću, a ne u orašastim plodovima i koji je zaslužan za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK.

3. Ovaj jesenski plod izvor je vlakana, što pomaže u smanjenju razine kolesterola. A kako bi zadovoljili dnevne potrebe za vitaminima i mineralima preporučuje se unos od 85 grama. Jedući kestene u organizam unosite prijeko potrebne elemente magnezij i fosfor koji su važni za metabolizam kostiju, kao i kalij koji uravnotežuje razinu natrija, srčane otkucaje i krvni tlak.

4. Kesten ne sadrži gluten, zbog čega je stekao popularnost u bezglutenskoj ishrani koja ima sve više sljedbenika. Po svom sastavu ima najveći postotak škroba, što ga čini sličnijim kukuruzu i krumpiru nego srodnim orašastim plodovima. A lako probavljivo brašno kestena pokazalo se idealnim u spravljanju kolača, sladoleda, juha i umaka.

5. Divlji kesten nije jestiv, ali ima niz ljekovitih svojstava. Čaj od kestena uspješno ublažava simptome astme i bronhitisa, a kao glavni sastojak krema idealan je u liječenju proširenih vena kao i u borbi protiv celulita. Ekstrakt sjemenki divljeg kestena potiče bolju opskrbu kože kisikom i hranjivim nutrijentima.

akos.ba

error: Content is protected !!