Studija utvrdila da sadržaj na TikToku mlađe korisnike potiče na poremećaje u ishrani i suicid

Studija utvrdila da sadržaj na TikToku mlađe korisnike potiče na poremećaje u ishrani i suicid

Studija koja je u fokusu imala analizu TikTokovog algoritma za preporuke videozapisa pokazala je da ovaj društveni medij sugerira sadržaj o poremećajima u ishrani i samoozljeđivanju novootvorenim nalozima tinejdžera u roku od samo nekoliko minuta, javlja Sky News.

Istraživanje Centra za suzbijanje digitalne mržnje (CCDH) pokazalo je da je jedan profil imao prikazan sadržaj o suicidu u roku od 2,6 minuta, a drugi je sugerirao sadržaj poremećaja u ishrani u roku od samo osam minuta.

Mlađim korisnicima TikToka prikazuje se potencijalno opasan sadržaj koji bi mogao potaknuti poremećaje u ishrani, samoozljeđivanje i suicid, tvrdi grupa za sigurnost na internetu.

Istraživanje TikTok algoritma koje je proveo CCDH otkrilo je da se određenim računima uporno servira sadržaj o poremećajima u ishrani i drugim štetnim temama nekoliko minuta nakon pridruživanja toj platformi.

Grupa je stvorila po dva računa u SAD-u, Britaniji, Australiji i Kanadi predstavljajući se kao 13-godišnjaci.

Jedan račun u svakoj zemlji dobio je žensko ime, a drugi je uz ime dobio i referencu na gubitak težine uključenu u korisničko ime.

Uspoređen je sadržaj koji je ponuđen tim računima u prvih 30 minuta na TikToku.

CCDH je rekao da je koristio ovu metodu korisničkog imena jer su prethodna istraživanja pokazala da će neki korisnici s problemima tjelesne težine to često izraziti putem svojih društvenih mreža.

CCDH je također naveo da su računi korišteni u studiji izrazili sklonost prema videozapisima o doživljaju tijela, mentalnom zdravlju i poremećajima u ishrani pauziranjem relevantnih videozapisa i pritiskom na lajk dugme.

U izvještaju grupe ne pravi se razlika između sadržaja s pozitivnom namjerom i sadržaja s jasnijom negativnom namjerom, pri čemu CCDH tvrdi da u mnogim slučajevima nije bilo moguće definitivno utvrditi namjeru videa te da čak i oni s pozitivnom namjerom mogu još uvijek biti uznemirujući za neke.

Izvještaj grupe za online sigurnost tvrdi da je sama brzina kojom TikTok preporučuje sadržaj novim korisnicima štetna.

Tokom istraživanja CCDH je utvrdio da je jednom od njegovih računa ponuđen sadržaj koji spominje samoubistvo u roku od tri minute nakon pridruživanja TikToku, a sadržaj o poremećaju u ishrani ponuđen je jednom računu u roku od osam minuta.

Grupa navodi da su u prosjeku istraživanim računima svakih 39 sekundi servirani videozapisi o mentalnom zdravlju i doživljaju tijela.

Istraživanje je pokazalo da su najranjiviji računi koji su uključivali reference o percepciji tijela u korisničkom imenu dobili tri puta više štetnog sadržaja i 12 puta više sadržaja povezanog sa samoozljeđivanjem i samoubistvom.

CCDH je naveo da je studija otkrila čitavu jednu zajednicu poremećaja u ishrani na TikToku koja koristi i kodirane i otvorene hashtagove za dijeljenje materijala na stranici, s više od 13 milijardi pregleda njihovih videa.

Platforma za dijeljenje videozapisa ima poveznicu sa stranicom For You, koja koristi algoritam za preporuku sadržaja korisnicima dok stupaju u interakciju s aplikacijom i prikuplja više informacija o interesima i preferencijama korisnika.

Imran Ahmed, izvršni direktor CCDH-a, optužio je TikTok da “truje umove” mlađih korisnika.

– TikTok promovira kod djece mržnju prema vlastitom tijelu i ekstremne sugestije o samoozljeđivanju i poremećen, potencijalno smrtonosan odnos prema hrani – upozorio je Ahmed.

Dodao je da će roditelji biti šokirani kada saznaju istinu i bit će bijesni što “zakonodavci ne uspijevaju zaštititi mlade ljude od velikih tehnoloških giganata koje vode milijarderi, njihovih neodgovornih aplikacija za društvene mreže i sve agresivnijih algoritama.”

Nakon istraživanja CCDH je zajedno sa Fondacijom Molly Rose, koju je osnovao Ian Russell nakon što je njegova kći Molly oduzela sebi život nakon gledanja štetnog sadržaja na društvenim mrežama, objavio novi vodič za roditelje.

Vodič potiče roditelje da otvoreno razgovaraju sa svojom djecom o društvenim medijima i sigurnosti na internetu te da potraže pomoć grupa za podršku ako su zabrinuti za svoje dijete.

Kao odgovor na istraživanje, glasnogovornik TikToka je rekao da “aktivnost na aplikaciji i rezultirajuće iskustvo ne odražavaju stvarno ponašanje ili iskustvo stvarnih ljudi.”

– Redovno se savjetujemo sa zdravstvenim stručnjacima, uklanjamo kršenja naših pravila i pružamo pristup resursima podrške svima kojima je to potrebno. Svjesni smo da je sadržaj koji nudi jedinstven za svakog pojedinca i ostajemo fokusirani na poticanje sigurnog i ugodnog prostora za sve, uključujući ljude koji odluče podijeliti svoja iskustva oporavka ili educirati druge o ovim važnim temama – rekao je glasnogovornik TikToka.

error: Content is protected !!