Upozorenje: Oprezno sa pirotehnikom!!!

Upozorenje: Oprezno sa pirotehnikom!!!

Praznici imaju svoje čari, posebno za djecu koja svoju radost upražnjavaju na razne načine. Jedan od njih je upotreba pirotehnike. Ipak, s pirotehnikom treba biti vrlo oprezan pa sugerišemo djeci ali i roditeljima nekoliko bitnih napomena.

Pirotehnika može izazvati teže povrede, pa i trajne posljedice. Najčešće je riječ o povredama lica i ruku, česte su povrede očiju i glave kao i oštećenja sluha ili vida.

Upotreba pirotehnike može biti i zakonom sankcionisana i to u rasponu od 300 do 900 KM, a roditelji maloljetnika mogu se kazniti sa 400 do 1200 KM.

Opekotine su najčešće povrede koje nastaju uslijed korištenja pirotehnike. U tom slučaju se savjetuje hlađenje vodom ili previjanje krpom natopljenom hladnom vodom uz obavezno javljanje ljekaru. U slučaju da čestice pirotehničkih sredstava dospiju u oko, nije preporučeno da ih sami pokušavamo izvaditi. Najbolje je čim prije javiti se očnom ljekaru.

Dakle, najbolje je u potpunosti izbjegavati pirotehniku, a ako se već koristi, opreza nikad nije dosta jer posljedice mogu biti vrlo ozbiljne.

error: Content is protected !!