Žene iz Hera, Šćipa i Kuta na sajmu u Stocu osvojile priznanje za kategoriju „Mliječni proizvodi“

Žene iz Hera, Šćipa i Kuta na sajmu u Stocu osvojile priznanje za kategoriju „Mliječni proizvodi“

Nakon što su polovinom prošlog mjeseca predstavile svoje proizvode na sajmu u Prozoru, žene iz neformalnog udruženja „Mali ženski kutak“, a obuhvaćene projektom „Ustani: Za veću socijalnu zaštitu“, kojeg implementira Fondacija lokalne demokratije, prošlog petka (30.09.2022.) zaputile su se u Stolac kako bi svoje proizvode predstavile na tradicionalnom 14. sajmu „Hercegovački plodovi Mediterana“ gdje su osvojile i vrijedno priznanje

Sajam, kojeg je organiziralo udruženje „Herecgovački plodovi Mediterana“ i Grad „Stolac“ trajao je dva dana, a okupio je i izlagače iz BiH i iz okolnih zemalja. Žene iz sela Here, Šćipe i Kute proteklih dana intenzivno su pripremale svoje proizvode u „Safe Spaceu“ u selu Here, koji je također otvoren ovog ljeta u sklopu projekta „Ustani: Za veću socijalnu zaštitu“. Na sajmu u Stocu predstavile su svoje najbolje proizvode, te kupcima ponudile džemove, sokove i pekmeze od organski uzgojenog voća, sušeno i svježe voće, domaća jaja, pletene i heklane rukotvorine, ali i savršeno pripremljene mliječne proizvode poput putera  i različitih vrsta sireva, što je posebno privuklo pažnju kako kupaca. Sirevi su se posebno dopali i organizatorima Sajma, te su naše žene za svoje mliječne proizvode nagrađene posebnim priznanjem u kategoriji za mliječne proizvode.

–          Iako se ne predstavljamo prvi put na ovom sajmu, moramo naglasiti da smo uvijek dobro dočekane i da je ovaj sajam savršena prilika za naše predstavljanje. Presretne smo što smo ove godine dobitnice priznanja za najbolje mliječne proizvode, što će nas dodatno motivirati u našem daljnjem radu i predstavljanju. Svakako koristimo priliku da se zahvalimo organizatorima sajma, našim kupcima, ali i Fondaciji lokalnde demokratije koja je i ove godine organizirala naše predstavljanje i dolazak na sajam – poručile su Edina i Enisa.

Tokom dva dana trajanja sajma ostvarile su i više nego dobre rezultate, te prodale gotovo sve proizvode koje su ponijele. Nakon predstavljanja na sajmu, naše žene u „Safe Spaceu“očekuju brojne nove aktivnosti i priprema zimnice.

Projekt „Ustani: Za veću socijalnu zaštitu“  već petu godinu zaredom implementira Fondacija lokalne demokratije iz Sarajeva, uz finansijsku podršku AMICA e.V, Freiburg i Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ), a jedan od ciljeva ovog projekta je osnaživanje žena, žrtava rata, da postanu aktivne članice lokalnih zajednica.

error: Content is protected !!