MIZ Prozor: U toku obnova kamene džamije u povratničkom mjestu Klek

MIZ Prozor: U toku obnova kamene džamije u povratničkom mjestu Klek

U toku je obnova stare kamene džamije u povratničkom džematu Klek, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Prozor.

Džamija je sagrađena 1875. godine, a rušena je više puta, posljednji put u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu 1993. godine. Naime, Hrvatsko vijeće odbrane (HVO) ušlo je u selo Klek, te ga u potpunosti uništilo. Stanovništvo je ubijano i protjerano, a mnogi su završili i u zloglasnom logoru Dretelj.

Povratak Bošnjaka na Klek je ostvaren u relativno malom obimu, te danas u ovom selu ima svega desetak domaćinstava.

Prema riječima Atifa Hodžića, sekretara Građevinskog odbora, obnova džamije mogla bi biti i poticaj za još konkretniji povratak Bošnjaka.

– Gdje god ima džamije ima i života, ona je matica. Sigurno će se i ljudi više vraćati ako se džamija obnovi. Meni lično je ova džamija lična karta – kazao je Hodžić.

Obnova džamije je počela 2016. godine, a radovi su intenzivirani posljednjih godinu dana. Kako je naveo Hodžić, vanjski radovi su završeni, najviše zahvaljujući džematlija, a slijedi unutrašnje uređenje džamije, za što se nadaju pomoći i podršci.

– Sudeći po dosadašnjim poslovima, džamija na Kleku na najboljem je putu da ponovo zasija starim sjajem i plijeni ljepotom po kojoj je bila prepoznatljiva. Svi oni koji žele pomoći ovaj projekat, mogu se javiti u Medžlisu – naglasio je Hodžić.

Preporod.info

error: Content is protected !!